Основні поживні речовини, необхідні для нормального функціонування нашого
організму, це білки, жири і вуглеводи.
Яка ж роль
вуглеводів в організмі людини.
Давайте розберемося. Адже часто саме вуглеводи звинувачують у
надмірній вазі, а часом ми чуємо, що вуглеводи - це джерело енергії.
Так які функції вуглеводів в організмі
По-перше, це основне джерело енергії, яка просто
необхідна для нормальної роботи всіх органів нашого організму, скелетним м'язам
при навантаженні потрібен цукор, енергія необхідна для зростання і ділення
клітин. Для перетравлення вуглецевої їжі не потрібно багато часу,
відповідно не з'являється після прийому їжі сонливість, млявість, а, навпаки
вивільняється енергія. До речі, при фізичному навантаженні в першу чергу
організм використовує саме вуглеводи, а вже при їх нестачі, підключаються
жири. І саме під час вуглецевої витрати, організм менше страждає від
фізичного навантаження, тобто не так втомлюється і більш економно
використовує свою життєву енергію.
По-друге, наша центральна нервова система
страждає від нестачі вуглеводів. Наш мозок досить активно поглинає
цукор. Адже не дарма перед іспитами рекомендують їсти шоколад.
Ще одна функція вуглеводів - це їх участь в
обміні білків і жирів.
Як бачимо, роль вуглеводів в організмі людини дуже велика.
• рослинні продукти;
• борошняні вироби;
• солодощі;
• молоко і деякі молочні продукти.
Основні групи вуглеводів:
• Прості (легкозасвоювані) - це моносахариди і дисахариди, а якщо простіше,
то це цукор, мед, варення, кондитерські вироби, здоба.
• Складні (комплексні) - це полісахариди, а якщо простіше, то це натуральні
вуглеводи, які містяться в зернових продуктах, коренеплодах, свіжих овочах і
фруктах, в горосі, бобах.
Звичайно ж, для заповнення організму вуглеводами корисніше вживати
продукти, які відносяться до групи складних вуглеводів, тому що до складу цих
продуктів входить крохмаль. Поступаючи до нашого організму, крохмаль починає
розщеплюватися до глюкози, іншими словами, глюкоза надходить в організм, але не
відразу, а поступово, рівномірно, тим самим регулюється рівень цукру в крові. Нормальний
вміст цукру в крові - 80-120 мг., звіно вранці і натщесерце.

Але їх надлишок, що не використовується в якості енергії, перетворюється
організмом в жири і запасається в найменш рухливих частинах тіла, що треба
враховувати людям схильним до повноти, і людям, у яких фізичне навантаження
мінімальне. Слід уникати зловживання солодощами, борошняними виробами та
іншими концентратами легкозасвоюваних вуглеводів.
Ще одним плюсом продуктів, що відносяться до групи складних
вуглеводів є те, що в них міститься клітковина. У травному
тракті людини
немає ферменту, здатного розщеплювати клітковину, вона не
перетравлюється і не засвоюється, тому не має прямого поживного
значення. Однак вона відіграє важливу роль в процесі травлення, сприяючи
пересуванню їжі по травному тракту і його нормальному опорожнению. При
відсутності або нестачі її в харчовому раціоні розвивається атонія кишечника і
як наслідок - запори.
Завдяки клітковині навіть солодкі фрукти не підвищують різко цукор в крові,
як, наприклад, з тих же фруктів, приготовані соки, так як в соку клітковини вже
немає. Саме тому хворим на цукровий діабет дозволяється, в помірних,
звичайно, дозах вживати свіжі фрукти і овочі.
Так само в продуктах з групи складних вуглеводів міститься пектин,
завдяки якому виводиться зайвий холестерин з організму, покращує перистальтику
кишечника, і взагалі пектин називають натуральним «чистильником організму».
Ось, що пише відомий фізіолог Шелтон: «Фрукти представляють собою більше, ніж просто задоволення для очей,
носа і язика - вони містять суміші чистих, поживних, справжніх харчових
елементів. Разом з горіхами, зеленими овочами фрукти являють собою ідеальну
їжу для людини».
Яка ж норма споживання вуглеводів
Хоча роль
вуглеводів в організмі людини дуже важлива, їх споживання необхідно
нормувати. Добова норма споживання вуглеводів повинна бути в 4-5 разів більше норми білків і
жирів. Нормальним вживанням вважається 300 гр. в день. Можна
збільшити до 500 гр. тільки при інтенсивних фізичних і розумових
навантаженнях. При цьому легкозасвоюваних вуглеводів повинно
бути не більше 20% від загального обсягу.
дуже цікаво )
ВідповістиВидалитиДуже корисна інформація!
ВідповістиВидалитиКорисна інформація!
ВідповістиВидалитиДосить влучний матеріал, дякую.
ВідповістиВидалитиподано у доступній формі.дякую!
ВідповістиВидалитиБуло цікаво дізнатись.Вдячний!
ВідповістиВидалитипрочитала з задовленням, спасибі)
ВідповістиВидалити