вівторок, 17 травня 2016 р.

Загальна характеристика вуглеводів

  Вуглеводи – найголовніші органічні речовини в природі. У рослинному світі на їх частину припадає 80-90% з розрахунку на суху речовину. У тваринних організмах вуглеводів міститься 2% від маси тіла, причому основна їх кількість міститься в печінці й м’язах у вигляді запасного полісахариду глікогену. Вуглеводи складають основну частину раціону людини. Добова потреба вуглеводів 400–500 г, з яких 20–30 г харчових волокон й не більше 100 г цукру.
До вуглеводів їжі належать моносахариди (глюкоза, фруктоза) та полісахаридикрохмал, глікоген, харчові волокна (клітковина й пектинові речовини).
Глюкоза служить ефективним засобом підтримання харчування хворих й ослаблених людей, або при великих фізичних навантаженнях. Глюкоза легко потрапляє у кров й швидко окиснюється з виділенням енергії (1 г дає 17,6 кДж).
  Крохмаль повільно розчеплюється в організмі, тому легко регулюється вміст цукру в крові (80-100 мг в 100 мл крові). Разом з крохмалем в організм потрапляють вітаміни групи В, мінеральні солі в складі таких продуктів як хліб, картопля.
Глікоген входить до складу м’яса, риби, печінки.
  Клітковина міститься в квасолі, грибах, капусті, буряці, сухофруктах. Вона необхідна для регуляції перистальтики кишківника, нормалізує функцію жовчновивідних протоків, виведенню холестерину з організма.
   Пектинові речовини абсорбують й виводять з організма токсичні речовини. Пектину багато у тикві, мармеладі, повидлі. Засвоєння вуглеводів в організмі значне й складає близько 85–98%  
  Вуглеводи їжі починають гідролізувати вже у ротовій порожнині й повний гідроліз до моносахаридів закінчується в кишківнику під дією ферментів підшлункової залози. Моносахариди всмокчуються стінкою кишківника, потрапляють у кров й розподіляються по органах та тканинах в залежності від їх потреби в енергетичному й пластичному матеріалі. Надлишок глюкози відкладається у печінці (до 150 г), мязах (0,2–0,7%) у вигляді запасного вуглеводу – глікогену. У разі потреби, наприклад, під час фізичних навантажень глікоген перетворюється на глюкозу, яка живить організм. Частина глюкози в м’язах, окиснюється до кінцевих продуктів – вуглекислого газу й води, при якому виділяється енергія.
  Про значення вуглеводів у життєдіяльності живих організмів свідчать основні функції, які вони виконують:
  Енергетична: при окисненні вуглеводів виділяється енергія, яка на 2/3 забезпечує добову потребу людського організму. Окиснення 1 г вуглеводів супроводжується виділенням 16,9 кДж енергії.
  Пластична: вуглеводи використовуються на синтез нуклеїнових кислот органічних кислот, а з них можуть синтезуватись замінні амінокислоти, ліпіди.
  Опорна: у комплексі з білками вуглеводи входять до складу хрящевих тканин та сполучнотканинних утворень, що виконують опорні функції людини й тварин. У рослин целюлоза та інші полісахариди входять до складу зовнішніх клітинних мембран й не тільки захищають клітину від пошкоджень, але й утворюють скелет рослин, їх опорні тканини.
  Захисна функція вуглеводів полягає у тому, що вони входять до складу слизистих речовин слини, шлунково-кишкового соку, міжклітинної речовини, складу дихальної системи, захищають їх від механічних й хімічних подразнень та мікроорганізмів.
  Регуляторна: клітковина їжі, яка міститься у значній кількості продуктів, подразнює кишківник й у такий спосіб сприяє перистальтиці, тим самим покращуючи травлення.
Вуглеводи виконують функцію запасних поживних речовин. Вони відкладаються в організмах людей і тварин у вигляді глікогену, а у рослинах – у вигляді крохмлю. Вуглеводи виконують різні функції. Наприклад, глікопротеїди зумовлюють відмінності в групах крові, деякі вуглеводовмісні полімери є рецепторами для з’язування різних токсинів, бактерій, вірусів, гормонів. Вуглеводи широко використовують у народному господорстві, у харчовій промисловості, у виробництві хімічних волокон, паперу, різних пластмас. Щільна кількість похідних вуглеводів, так звані глікозиди, являють собою групу лікувальних засобів, зокрема серцевих препаратів

Підсумок
  • o    Вуглеводи відіграють важливу роль у житті людини. Одні з них, наприклад, крохмаль, глюкоза, сахароза, належать до основних поживних речовин; з інших (целюлоза, клітковина) виготовляють штучне волокно, тканини, папір тощо.
  • o    До вуглеводів їжі належать: глюкоза, крохмаль, глікоген, клітковина, пектинові речовини.
  • o    Про значення вуглеводів у життєдіяльності живих організмів свідчать основні функції, які вони виконують 
Джерело http://admadvice.com/sekreti-krasi/korisni-poradi/210-rol-vuglevodiv-v-organizmi-lyudini.html

8 коментарів:

  1. Мені дуже сподобалась ця інформація!Дуже вдячний!

    ВідповістиВидалити
  2. Titanium White | Titanium Art
    Titanium White is a omega seamaster titanium texturally thaitanium pleasing, simple paint brush on the white surface. It can be used for any design or decoration. The surface ford fusion titanium 2019 is plated and $49.95 · ‎Out of titanium bmx frame stock titanium pickaxe terraria

    ВідповістиВидалити